ΕΞΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΑΝΕΣΗΣ

Έξι βασικοί παράγοντες θερμικής άνεσης

Η τελευταία μας ανάρτηση κάλυψε γιατί η θερμική άνεση είναι σημαντική στο χώρο εργασίας, αυτή η ανάρτηση πηγαίνει σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους έξι βασικούς παράγοντες θερμικής άνεσης.

Πρώτον, ας ξεκινήσουμε με μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα.

Πραγματικότητα: Η θερμική δυσφορία που προκαλείται από τον κλιματισμό είναι το μεγαλύτερο παράπονο σύμφωνα με το Βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας  για τον Έλεγχο του Κλίματος.

Πραγματικότητα: Το 74% των Βρετανών εργαζομένων διαφωνούν με συναδέλφους τους  για τον κλιματισμό.

Πραγματικότητα: Το 72% των Βρετανών εργαζομένων αισθάνονται ότι το γραφείο τους δεν πίανει ποτέ τη σωστή θερμοκρασία, κάνοντάς τους να αισθάνονται άβολα, κρύα και μη παραγωγικά.

Η θερμική άνεση των καταστάσεων HSE πρέπει να μετράται σε «έξι βασικούς παράγοντες» που μπορούν είτε να είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους, είτε να συνδυάζονται για να δημιουργήσουν θερμική δυσφορία. Αναλύονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και προσωπικούς παράγοντες.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Με απλά λόγια, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι πράγματα που επηρεάζουν το εσωτερικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε. Περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Θερμοκρασία αέρα – Η θερμοκρασία του αέρα  που περιβάλλει το σώμα σας.

Ακτινοβολούμενη θερμοκρασία – Η θερμική ακτινοβολία είναι η θερμότητα που ακτινοβολεί ένα θερμό αντικείμενο, π.χ. καλοριφέρ, ηλεκτρικές εστίες, φούρνοι, κουζίνες, στεγνωτήρια, μηχανήματα, ο ήλιος κ.λπ.

Ταχύτητα αέρα – Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες σε σχέση με τη θερμική άνεση, επειδή οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στα μοτίβα κίνησης του αέρα. Η ταχύτητα του αέρα είναι η ταχύτητα με την οποία ο αέρας κινείται γύρω από ένα άτομο, π.χ. ο ψυχρότερος αέρας που κινείται με ταχύτερο ρυθμό μπορεί να δροσίσει έναν εργαζόμενο, ενώ ο θερμός αέρας μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται αποπνικτικά. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο αέρας προκαλεί ρεύματα αέρα – εάν η θερμοκρασία του αέρα είναι μικρότερη από τη θερμοκρασία του δέρματος, θα αυξήσει την απώλεια θερμότητας μέσω του δέρματος, ακόμη και όταν το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία θερμότητας.

Υγρασία – Η σχετική υγρασία είναι ο λόγος μεταξύ της πραγματικής ποσότητας υδρατμών στον αέρα και της μέγιστης ποσότητας υδρατμών που μπορεί να συγκρατήσει ο αέρας σε αυτή τη θερμοκρασία αέρα. Όσο περισσότερη σχετική υγρασία στον αέρα (δηλαδή όσο υψηλότερη είναι η αναλογία), τόσο πιο δύσκολο είναι να ιδρώσετε καθώς η υγρασία εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα από το δέρμα.

Προσωπικοί παράγοντες: Αυτοί είναι παράγοντες που είναι ατομικοί για εσάς:

Μόνωση ρούχων – Η θερμική άνεση επηρεάζεται άμεσα από τα ρούχα που φοράτε. Τα ρούχα παρεμβαίνουν στην ικανότητά μας να χάνουμε τη θερμότητα στο περιβάλλον. Φορώντας πάρα πολλά ρούχα θα σας κάνει να νιώθετε πολύ ζεστά, φορώντας ρούχα με ανεπαρκή μόνωση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σας κάνει να αισθάνεστε πολύ κρύο. Επομένως, τα ρούχα μπορούν να προκαλέσουν και να ελέγξουν τη θερμική άνεση.

Ρυθμός εργασίας / μεταβολική θερμότητα – Όσο περισσότερη σωματική εργασία κάνετε, τόσο περισσότερη θερμότητα παράγετε – όσοι βρίσκονται σε φυσικές εργασίες μπορεί να είναι πιο πιθανό να βιώσουν θερμικό στρες από εκείνους που έχουν καθιστικούς ρόλους γραφείου. Επιπλέον, παράγοντες όπως το βάρος, το μέγεθος, η ηλικία, το επίπεδο φυσικής κατάστασης και το φύλο σας μπορούν να έχουν αντίκτυπο στο πόσο ζέστη ή κρύο αισθάνεστε προσωπικά.

Προσαρμογή για την αποφυγή θερμικής δυσφορίας

Όπου είναι δυνατόν, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν την κατάστασή τους στο θερμικό περιβάλλον:

Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι πάντα δυνατό – πάντα οι άνθρωποι θα εργάζονται σε ένα περιβάλλον που είναι προϊόν της δουλειάς τους, π.χ. ο ρεσεψιονίστ θα εργάζεται σε ένα περιβάλλον όπου η πόρτα ανοίγει και κλείνει συνεχώς αφήνοντάς τους εκτεθειμένους στα εξωτερικά στοιχεία. Ο γιατρός θα λειτουργήσει σε ένα αρκετά μικρό δωμάτιο, ως επί το πλείστον στατικός στο γραφείο του, με θερμοκρασίες δωματίου υψηλότερες από ό, τι θα περίμενε κανείς σε περιβάλλον γραφείου (έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν αερομεταφερόμενους ιούς και βακτήρια). Η διάταξη του γραφείου θα επηρεάσει επίσης τις ικανότητες των ανθρώπων να μετακινούνται σε θερμότερες ή ψυχρότερες περιοχές του κτιρίου ή να απομακρύνονται από τα ρεύματα.

Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε γι ‘αυτό; Επικοινωνήστε με την Airius και ένα μέλος της ομάδας  θα χαρεί να συζητήσει μαζί σας με περισσότερες λεπτομέρειες για τη θερμική σας άνεση.

Η Airius είναι ειδική στην κυκλοφορία του αέρα και ειδικεύεται στην αποστρωμάτωση. Έχοντας πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας και μια εντυπωσιακή πελατειακή βάση βοηθώντας τις SME σε εταιρείες Blue Chip όπως; Η John Louis, η Jaguar, οι Boots, οι Morrisons και οι Marks and Spencers, να κάνουν πραγματικές μειώσεις στη χρήση ενέργειας και στις εκπομπές άνθρακα.