ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ

Τι είναι η αποστράτωση;

Μία από τις βασικές αρχές της φυσικής είναι ότι ο θερμός αέρας ανεβαίνει.

Τι είναι η αποστρωματοποίηση και πώς η θερμική διαστρωμάτωση επηρεάζει το περιβάλλον εργασίας και διαβίωσής μας;

Αυτός ο βασικός, αλλά θεμελιώδης νόμος της φύσης μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις εταιρείες που προσπαθούν να διατηρήσουν ομοιόμορφα τις θερμοκρασίες σε όλα τα κτίριά τους για τους πελάτες, το προσωπικό και τα αποθέματα. Τα αναποτελεσματικά συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού είναι δαπανηρά. Οι διαφορές θερμοκρασίας του αέρα μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την εμπειρία αγορών ή τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Οι διαμένοντες σε μια περιοχή μπορεί να διαμαρτύρονται για τη ζέστη, ενώ άλλοι θα αισθάνονται  πολύ κρύο.

Οι διαφορές θερμοκρασίας μπορούν επίσης να προκαλέσουν χάος με το σχεδιασμό συστημάτος ραφιών σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπου απαιτούνται σταθερές θερμοκρασίες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε ψυκτικές εγκαταστάσεις όπου απαιτούνται δροσερές θερμοκρασίες για τη διατήρηση της ποιότητας και τη διάρκεια ζωής των αγαθών που αποθηκεύετε. Οι υπερβολικές συνθήκες θερμής ή ψυχρής αποθήκευσης μπορούν να επηρεάσουν τη «διάρκεια ζωής» πολλών τύπων εμπορευμάτων.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΩΣ  Η ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ

Το πρόβλημα προκύπτει λόγω της δημιουργίας φυσικών θερμοδυναμικών στρωμάτων ή «θερμικής διαστρωμάτωσης». Ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος από τον κρύο αέρα, οπότε φυσικά θα αυξηθεί. Ή πιο σωστά, ο κρύος αέρας είναι πυκνότερος και βαρύτερος από τον ζεστό αέρα. Καθώς είναι βαρύτερος βυθίζεται, γεγονός που ωθεί τον θερμότερο αέρα προς τα πάνω. Αυτό δημιουργεί μια αυξανόμενη τάση θερμοκρασιών από τις θερμότερες στην κορυφή έως τις ψυχρότερες στο κάτω μέρος.

Πολλά κτίρια ενδέχεται να μην διαθέτουν συστήματα ροής αέρα καλής  ποιότητας: θερμότερα στρώματα σχηματίζονται φυσικά στο επίπεδο της οροφής, με τα ψυχρότερα στρώματα να παραμένουν στο επίπεδο του εδάφους. Όσο μεγαλύτερος και πιο ανοιχτός είναι ο χώρος, τόσο πιο προβληματική μπορεί να είναι η θερμική διαστρωμάτωση. (Μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία διαστρωμάτωσης και εξέλιξης των ανεμιστήρων της αποστρωμάτωσης εδώ – Το κομμάτι που λείπει στο παζλ HVAC).

Πολλοί εμπορικοί, βιομηχανικοί και εμπορικοί χώροι έχουν ψηλά ανοιχτά ταβάνια, επιτρέποντας στους ενοικιαστές επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν το χώρο με τρόπο που ταιριάζει στις ανάγκες τους. Τα δάπεδα ημιώροφου είναι πολύ συνηθισμένα. Χρησιμοποιούνται συχνά για τη δημιουργία ξεχωριστών χώρων εργασίας για το προσωπικό και για τη διάκριση των διαφορετικών λειτουργικών τομέων της επιχείρησης. Αυτό το είδος ευέλικτης χρήσης χώρου μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα λόγω των δραματικών διαφορών θερμοκρασίας μεταξύ διαφορετικών περιοχών του κτιρίου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΑΠΟΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΗΣ

Σε κτίρια ύψους άνω των 4 μέτρων, τα στρώματα θερμοκρασίας οροφής ή «στρώματα» είναι διαφορετικά από εκείνα στο επίπεδο του εδάφους όπου συνήθως τοποθετούνται συμβατικοί θερμοστάτες. Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των στρωμάτων μπορεί να είναι σημαντική ανάλογα με το σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική. Όσο υψηλότερο και πιο ανοιχτό είναι ένα κτίριο, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίσει προβλήματα με τη θερμική διαστρωμάτωση.

Η θέρμανση ή/και η ψύξη κτιρίων απαιτεί αποτελεσματική και αποδοτική λύση, και εδώ μπορούν να βοηθήσουν τα συστήματα αποστρωματοποίησης.

Τα συστήματα αποστρωματοποίησης έχουν σχεδιαστεί για να ανακινούν τη ροή του αέρα σε ένα χώρο. Τα ισχυρά συστήματα ανεμιστήρων στόχευσης αναμιγνύουν συνεχώς όλο τον αέρα μέσα στο κτίριο, αναγκάζοντας τον θερμότερο αέρα να επιστρέψει στο επίπεδο του εδάφους και να διαλύσει τα στρώματα θερμοκρασίας. Αυτή η συνεχής ανακυκλοφορία της ροής του αέρα έχει ως αποτέλεσμα όλες οι θερμοκρασίες να αναμιγνύονται ομοιόμορφα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια πιο σταθερή θερμοκρασία καθ ‘όλη τη διάρκεια. Στη συνέχεια, αυτό μειώνει τους λογαριασμούς ενέργειας και είναι ευκολότερο να διατηρήσετε άνετες θερμοκρασίες εργασίας για όλους τους πελάτες και τους υπαλλήλους σας.

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Όσον αφορά τη θερμική διαστρωμάτωση, υπάρχουν δύο ζητήματα που πρέπει να ανησυχούν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων:

Αδικαιολόγητα υψηλό ενεργειακό κόστος – Όταν τα συστήματα θέρμανσης ή / και ψύξης είναι αναποτελεσματικά και συμβαίνει θερμική διαστρωμάτωση, οι λέβητες και τα συστήματα κλιματισμού αναγκάζονται να δουλέψουν άσκοπα από τις «ψευδείς» ενδείξεις στο επίπεδο του εδάφους. Η υπερβολική θέρμανση μπορεί στη συνέχεια να δημιουργηθεί σε χώρους πιο κοντά στην οροφή ή υπερψύξη σε κρύα σημεία και περιοχές που είναι δύσκολο να κυκλοφορήσει ο αέρας.

ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ  ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩΝΤΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με το The Carbon Trust, τα συστήματα αποστρωματοποίησης μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας HVAC έως και 20%, αλλά οι πελάτες που χρησιμοποιούν την επόμενη γενιά ανεμιστήρων αποστρωματοποίησης αξονικών στροβίλων βλέπουν μειώσεις άνω του 50%. Η επένδυση στην τεχνολογία αποστρωματοποίησης μπορεί να έχει οικονομικά οφέλη μακροπρόθεσμα και να βοηθήσει την εταιρεία σας να ενισχύσει  την περιβαλλοντική της συνείδηση. Οι περισσότερες επιχειρήσεις θα αποσβέσουν το κόστος του συστήματος αποστρωμάτωσής  τους εντός 1 – 5 ετών. Σε πολλές περιπτώσεις η αποπληρωμή επιτεύχθηκε μέσα σε μία μόνο εποχή, ενώ σε μία περίπτωση ήταν μόλις 1 μήνας – Η LUSH Cosmetics εξοικονομεί 60% στη θέρμανση σε 1 μήνα.

Τα συστήματα αποστρωματοποίησης βελτιστοποιούν τη θέρμανση αναγκάζοντας  τη θερμότητα στα υψηλότερα επίπεδα οροφής να κινηθεί προς τα κάτω. Για τη βελτιστοποίηση της ψύξης, οι ανεμιστήρες εγκαθίστανται χαμηλότερα από το ύψος της οροφής και εστιάζουν στην κυκλοφορία του ψυχρού αέρα που παρέχεται από τα συστήματα κλιματισμού ομοιόμορφα μέσα στο χώρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ελεγχόμενη κίνηση του αέρα που παράγεται από τους ανεμιστήρες είναι επαρκής για την παροχή ψύξης στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρόμοια κλίματα. Όσο πιο αποδοτικός είναι ο σχεδιασμός και η μηχανική, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η λύση και τόσο μεγαλύτερη είναι η εξοικονόμηση. Η χρήση ενέργειας είναι πολύ χαμηλότερη και οι θερμοκρασίες στο χώρο εργασίας είναι πιο ανεκτές για όλους.

Αναγνωρίζοντας τα πράσινα οφέλη από την εγκατάσταση ενός σύγχρονου και ενεργειακά αποδοτικού συστήματος αποστρωμάτωσης, πολλές κυβερνήσεις και πάροχοι χρηματοδότησης προσφέρουν επιδοτούμενα (ή με άλλο τρόπο κίνητρα) χρηματοδοτικά πακέτα που έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την απορρόφηση. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Salix Funding προσφέρει χρηματοδότηση 0% σε επιλέξιμα συστήματα. Σε ολόκληρη την ΕΕ, διατίθεται χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) για ενεργειακά αποδοτικά έργα.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΝΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Εάν σκέφτεστε να επενδύσετε σε ένα σύστημα αποστρωματοποίησης για την επιχείρησή σας, τότε υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:

Οι ανεμιστήρες πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένοι για να είναι πιο αποτελεσματικοί.

Εάν οι ανεμιστήρες δεν είναι σωστά τοποθετημένοι σε σχέση με το περιβάλλον, την επιφάνεια δαπέδου και τη δραστηριότητα κάτω, η ροή του αέρα δεν θα κυκλοφορήσει αποτελεσματικά. Εάν οι ανεμιστήρες είναι πολύ χαμηλοί σε εφαρμογές θέρμανσης, μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητα ρεύματα. Εάν οι ανεμιστήρες είναι πολύ υψηλοί σε εφαρμογές ψύξης, δεν συλλέγουν τον ψυχρότερο αέρα κάτω. Τα συστήματα που προσφέρουν την επιλογή διαφοροποίησης της ταχύτητας του αέρα μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση αυτού του προβλήματος – οπότε αναζητήστε έναν κατασκευαστή που μπορεί να παρέχει λεπτομερείς οδηγούς εγκατάστασης, μαζί με μεταβλητά χειριστήρια που θα σας επιτρέψουν να ελέγχετε την ταχύτητα ροής αέρα  για να καλύψετε τις ανάγκες της επιχείρησής σας.

Χώροι εργασίας και επίπεδα θορύβου

Ορισμένοι ανεμιστήρες αποστρωμάτωσης μπορεί να είναι θορυβώδεις, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε συμβουλεύσει τον εγκαταστάτη σας σχετικά με το ποιες περιοχές έχουν μεγάλο όγκο προσωπικού ή στατικούς εργαζόμενους και ποιες μάρκες θα είναι πιο ιδανικές για το χώρο. Υπάρχουν ορισμένες μάρκες ανεμιστήρων αποστρωματοποίησης που παρέχουν λύσεις ειδικά σχεδιασμένες για ευαίσθητες περιοχές στο θόρυβο. Αυτά χρησιμοποιούν τους πιο πρόσφατους κινητήρες ανεμιστήρων EC  που λειτουργούν σχεδόν αθόρυβα.

Είναι σημαντικό να λάβετε επαγγελματικές συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι το σύστημα είναι τέλεια σχεδιασμένο για να ταιριάζει στον χώρο σας. Θυμηθείτε, δεν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά όλη η τεχνολογία σε κάθε κατάσταση, οπότε θα ήταν πάντα συνετό να μιλήσετε με ειδικούς και να συνεργαστείτε μαζί τους για να αναπτύξετε το πιο αποτελεσματικό σύστημα για την επιχείρησή σας.

Η Airius είναι μια εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο αφιερωμένη στο σχεδιασμό και την εγκατάσταση συστημάτων ανεμιστήρων θερμικής αποστρωματοποίησης παγκόσμιας κλάσης. Ιδρύθηκε το 2004 και καλύπτει την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, με γραφεία στις ΗΠΑ και την Αυστραλία – είμαστε υπερήφανοι για την εξυπηρέτηση πελατών μας και την ποιότητα των προϊόντων και της εγκατάστασής μας, δίνοντας 120 ημέρες πλήρη εγγύηση επιστροφής χρημάτων, προσφέροντας στους πελάτες την επιπλέον διαβεβαίωση και ηρεμία που απαιτείται κατά την πραγματοποίηση μιας επένδυσης.